Tiskové prohlášení – duben 2016

Narodil se Včelařský spolek Moravy a Slezska z.s. . Krajský soud v Ostravě zaregistroval návrh skupiny včelařů Moravskoslezského kraje a zapsal Včelařský spolek Moravy a Slezska z.s. se sídlem v Karviné do rejstříku spolků. Mezi zakladatele tohoto spolku patří známí regionální funkcionáři ČSV a osobnosti oboru včelařství našeho kraje. Vznik spolku odůvodňují potřebou vytvoření regionálního subjektu, který bude citlivěji a operativněji reagovat na potřeby včelařů a jejich včelstev. Stávající stav je dlouhodobě nevyhovující. Struktura ČSV, nejsilnějšího uskupení mezi včelařskými spolky je postavena na centrálním řízení z Prahy a výkonný orgán, kterým je Republikový výbor se schází 3 – krát do roka. Sekretariát v Praze je administrativní jednotkou a Praha nevnímá regionální potřeby chovatelů včel v reálném čase a v neposlední řadě tato centrála má za poslední roky několik nevyjasněných finačních kauz, které členy ČSV a obor včelařství značně poškozují. Včelařský spolek Moravy a Slezska z.s. se chce zaměřit ve své činnosti hlavně na region. Vzdělávaní, zdravotní problematika chovu včel, chov včelích matek, včelí produkty, spolupráce se školami a subjekty ochrany životního prostředí regionu a přímá spolupráce s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje a jeho příslušnými odbory. Velký důraz chceme klást na neformální spolupráci s našimi příhraničními sousedy, včelaři Slezského včelařského spolku z polských Katovic. Včelaři spolku Moravy a Slezska z.s. budou mít k sobě blíž a jejich slovo bude mít kratší cestu ke slyšení. Včelařský spolek Moravy a Slezska z.s. si klade za cíl vybudování jednoduché, transparentní struktury, kdy členové ví jak je správa jejich věcí vykonávána a že jejich názor nezapadne. Informace o tomto novém včelařském spolku najdete na www.vcelarime-sami.cz Mgr. Václav Sciskala, předseda v.r.                                     PhDr. Břetislav Plšek, místopředseda v.r. tel.: 603 581 620                                                                   tel.: 776 861 561    ]]>

Jeden komentář u “Tiskové prohlášení – duben 2016”